Gezondheid6 tips om te beginnen met mediteren

25 september 2019by Beheerder0

Heb jij altijd al een meditatieroutine op willen bouwen, maar heb je nooit geweten waar je moet beginnen? Vaak hebben we hoge verwachtingen van meditatie, of hebben we snel het idee dat we het verkeer doen. Toch is meditatie geen rocket science en kan je in een korte tijd een meditatieroutine opbouwen. Meditatie heeft veel gezondheidsvoordelen. Het vermindert bijvoorbeeld stress en angst (Healthline). Daarnaast kom je meer in contact met je eigen gedachten en gevoelens. Wil je weten hoe ook jij kunt gaan mediteren? Lees dan gauw verder.

 

  1. Laat je verwachtingen los

Meditatie is geen wondermiddel. Het zal (helaas) niet in één klap al je problemen oplossen. Meditatie is net als vele andere dingen in het leven een vaardigheid waarmee je beter in je vel kan gaan zitten. Laat daarom al je verwachtingen over meditatie los voordat je eraan begint en ervaar gewoon wat het voor jou doet.

 

  1. Ga gewoon zitten

Er zijn veel verschillende houdingen waar je in kan mediteren, zoals zittend, liggend en staand. Voor de beginner is een zittende houding vaak het prettigst. Wat vooral belangrijk is, is dat je gaat mediteren, i.p.v. er alleen over nadenken en het uiteindelijk niet doen.

 

  1. Gebruik een timer of app

Er zijn heel veel hulpmiddelen om jouw meditatieroutine wat eenvoudiger te maken. Zo zou je een timer kunnen zetten zodat je niet hoeft na te denken over hoe lang je er mee bezig bent en hoe lang je nog moet; je merkt het vanzelf. Ook kan je ervoor kiezen om een app te gebruiken. Er zijn veel verschillende meditatieapps beschikbaar (Keong 2017). Zo kan je ervoor kiezen om voor begeleidende meditatie te gaan. Zo’n app begeleid je dan in het meditatieproces. Dat kan vooral voor beginners erg prettig zijn.

 

  1. Bouw aan je meditatiegewoonte

Om de meeste voordelen te ervaren van meditatie, is het essentieel om een routine op te bouwen. Als je maar af en toe mediteert, dan zal je weinig van de voordelen merken. Je zou daarom een dagelijkse herinnering in kunnen stellen op je telefoon of je computer. Dan weet je dat je niet kan vergeten om even die tien minuten de tijd te nemen om te mediteren.

 

  1. Werk aan je ademhaling

Je zal waarschijnlijk al denken: ‘Maar wat moet ik nou precies doen tijdens het mediteren?’ Zeker een goede vraag. Ook hier zijn heel veel verschillende opties mogelijk (GGZweb). Echter, als je net begint, kan je het jezelf het beste zo makkelijk mogelijk maken. Focus op je ademhaling (Meditation Oasis). Meer niet. Als je merkt dat je gedachten afdwalen, ga dan je ademhalingen tellen. Zo simpel kan het zijn.

 

  1. Focus niet op het leegmaken van je hoofd

Wat veel mensen denken over meditatie is dat het doel van mediatie het compleet leegmaken van het hoofd is. Dat klopt niet helemaal. Je zult namelijk merken dat als je gaat mediteren, er juist veel gedachtes je hoofd binnen zullen stromen. De truc is om deze gedachtes gewoon te accepteren en langs te laten gaan. Maar wat precies het doel van meditatie is, dat is geheel aan jou.

 

Opdracht:

Stel een dagelijkse herinnering in en ga iedere dag tien minuten zitten en mediteren. Gebruik eventueel een timer of app als je dat prettig vindt. Experimenteer met de zithouding en aanpak.

 

Heb jij nog goede tips voor het beginnen met mediteren? Laat je reactie hieronder achter in de comments.

 

 

Bronnen:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *